Index Vakbarát Hírportál

35 év után újra kinyithatnak a mozik Szaúd-Arábiában

2017. december 11., hétfő 12:14

Mohamed bin Szalmán herceg, szaúdi trónörökös világi nyitásának hatására 35 év után újra kinyithatnak a mozik Szaúd-Arábiában jövőre. A trónörökös az ultrakonzervatív ellenzék tiltakozása ellenére reformtervet hirdetett, a kormány igyekszik elősegíteni a kulturális élet felvirágoztatását, így koncertek, színpadi előadások megrendezését is.

A mozik engedélyezésének terve már korábban ismert volt, és a szaúdi mufti januárban tiltakozott ellene, mondván, hogy filmszínházak erkölcsi romlásba viszik majd az embereket, mert megkönnyítik a nemek keveredését. A szaúdi kulturális minisztérium ennek ellenére feloldotta a több évtizedes tilalmat, és 2030-ig 300 mozi megnyitására számít, összesen 2000 vetítőteremmel.

A júniusban trónörökössé megtett, 32 éves Mohamed bin Szalmán herceg nem sokkal előléptetése után bejelentette, hogy igyekszik csökkenteni a konzervatív vallási vezetés befolyását az ország életére, és visszatéríteni Szaúd-Arábiát a mérsékelt iszlámhoz. A társadalmi reformok között nagy jelentőségű, hogy a jövő év júniusától nők is vezethetnek autót az országban.

Rovatok