Index Vakbarát Hírportál

Újra előkerültek a Trump elleni zaklatási vádak

2017. december 11., hétfő 21:13

Mióta Harvey Weinstein ügye elindította a szexuális zaklatások vádjainak lavináját az Egyesült Államokban, sokszor előkerül a botrányokról szóló cikkekben és műsorokban, hogy a tavalyi választások előtt Donald Trumpot is több mint 16 nő vádolta meg zaklatással. Ezek a vádak viszont a választások után elcsendesedtek, és nem is lehetett hallani az elnököt vádoló nőkről. Egészen mostanáig. Hétfőn ismét előállt három nő, akik azt állítják, az elnök korábban zaklatta őket és

azt követelik, a kongresszus indítson vizsgálatot az ügyükben. 

Jessica Leeds, Samantha Holvey, és Rachel Crooks, akik már a kampány előtt is vádolták az elnököt, hétfőn együtt jelentek meg az NBC műsorában, ahol Megan Kelly műsorvezetővel beszéltek az őket ért sérelmekről. 

Holvay azt mondta, nagyon elkeserítő volt látni 2016-ban, amikor először beszéltek arról, hogy Trump zaklatta őket, hogy a közvéleményt nem nagyon hatották meg a vallomások. Most viszont, a Weinstein-ügy farvizén úgy gondolja, talán máshogy látják majd az emberek az ügyet. A három nő arról is beszélt, szerintük a zaklatás kérdése nem pártpolitikai ügy, ez a valóság, amivel a nőknek minden nap szembe kell néznie.

Ehhez képest a Fehér Ház a vádakra pont azt reagálta, hogy ezek a "fals állítások" egyértelműen politikai indíttatásúak. A hivatalos közlemény szerint a vádak abszurdak, azokat több szemtanú is cáfolta, az újabb nyilatkozatok időzítése pedig egyértelműen jelzi, hogy itt csak politikai motivációról van szó (bár hogy mihez időzítették a Fehér Ház szerint a vádakat, az nem derült ki).

A vádaknak talán az adhat most különösebb aktualitást, hogy Alabama államban a napokban kedden tartanak szenátusi választást, a republikánus jelölt, Roy Moore-t pedig több nő is azzal vádolta meg, hogy még kamasz korukban zaklatta őket az akkor 30 körüli Moore. Trump kiállt Moore mellett, azt hangoztatva, hogy a republikánus jelölt tagadja a vádakat. 

Trump korábban, még a választási kampánya alatt azt mondta, a választások után minden őt vádoló nőt be fog perelni. 

Rovatok