Index Vakbarát Hírportál

Amnesty: Az EU bűnözői csoportok cinkosává vált Líbiában

2017. december 12., kedd 07:12 | aznap frissítve

Súlyos vádakkal illette az Európai Unió vezetését menekültügyben az Amnesty International. Markus Beeko, a jogvédő szervezet németországi vezetője Berlinben azt mondta: Az Európai Unió tagországai támogatják a líbiai belügyminisztériumot és a líbiai parti őrséget abban, hogy emberek tízezreit fogolytáborokba szállítsák, ahol módszeresen kizsákmányolják és bántalmazzák őket.

Az EU pénzzel és technikai felszereléssel támogatja Líbiát abban, hogy a tengeren megállítsa az Európába igyekvő menekülteket. Az elfogott embereket visszaszállítják Líbiába és menekülttáborokba zárják őket. Az Amnesty International legutóbbi jelentése szerint a líbiai biztonsági erők, különböző fegyveres csoportok és embercsempészek a legbrutálisabb módon bánnak az így fogva tartott, kiszolgáltatott emberekkel, és az EU tudtával és támogatásával tesznek szert haszonra. 

Az AI adatai szerint 2017-ben eddig 19 452 embert állított meg a líbiai parti őrség. A menekültközpontok egykori lakói kínzásokról és kényszermunkáról számoltak be.  Markus Beeko azt mondta: a líbiai menekülttáborokba szállított embereket kirabolják és zsarolják. A Líbiában fogva tartott menekültek otthon maradt családtagjai például arról számoltak be, hogy telefonon hallották, amint hozzátartozójukat bántalmazzák, majd váltságdíjat követelnek szabadon bocsátásukért cserébe. 

A tavalyi év azonos időszakához képest idén 62 százalékkal kevesebben érték el  Európa partjait. Idén összesen 186 500 ember érkezett illegális bevándorlóként Európába. A csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy az EU támogatásával menekültközpontokat létesítettek Líbiában.  

Rovatok