Index Vakbarát Hírportál

Donald Trumpnak üzent a New York-i merénylő

2017. december 12., kedd 20:49 | aznap frissítve

Terroizmusért vádat emeltek a hétfői manhattani robbanás felelőse, a bangladesi származású Akayed Ullah ellen, írja a Reuters alapján az MTI.

A New York-i rendőrség keddi közlése szerint Ullah nem volt ismert a hatóságok előtt, Bangladesben sem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban. John Miller, a terrorelhárításért és hírszerzésért felelős New York-i rendőrfőnök-helyettes azt mondta, hogy Ullah nemcsak a rendőrség, de a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) előtt sem volt ismert. Hozzátette, nem úgy tűnik, hogy sem a bangladesi férfi környezetében, sem magánéletében lett volna olyasmi, ami kiváltotta volna a terrortámadás elkövetését.

A nyomozás során kiderült, hogy a merénylő az Iszlám Állam terrorszervezettel szimpatizáló tartalmakat nézett meg az interneten, innen tanulta meg a bombakészítést. Robbanékony porral, egy kilenc voltos elemmel, egy karácsonyi égővel és gyufákkal készítette el a házi csőbombáját. Hogy minél nagyobb pusztítást okozzon, még telerakta robbanószerkezetét fémcsavarokkal, amiket a detonáció repeszként szórt szét. A robbantásban egyébként a merénylő sérült meg a legjobban, megégett a teste és mindkét keze, a három másik áldozat csak könnyebb sebesüléseket szenvedett, állapotuk stabil.

Közvetlenül a robbantás előtt Ullah a saját Facebook-oldalára azt írta ki, hogy

Trump, nem sikerült megvédened az országodat.

A kórházban, ahol égési sérüléseit látták el,  állítólag azt mondta a hatóságoknak, hogy az Iszlám Államért tette azt, amit tett.

Donald Trump amerikai elnök később közölte,, hogy a történtek rámutattak, hogy az Egyesült Államoknak szigorítani kell a bevándorlási rendszerén. Ullah egy családegyesítési vízummal költözött az Egyesült Államokba. Trump szerint javítani kell országa laza bevándorlási rendszerén, amely által jelenleg túl sok veszélyes, elégtelenül átvilágított ember jut be az Egyesült Államokba. Az amerikai elnök hozzátette, hogy a családalapú bevándorló vízumok "összeférhetetlenek a nemzetbiztonsággal".

Rovatok