Index Vakbarát Hírportál

Tilos lesz mobilozni a francia iskolákban

2017. december 12., kedd 00:21

Jövő szeptembertől tiltólistára kerülnek a mobiltelefonok, tabletek és egyéb kütyük a francia általános iskolákban - írja a Guardian. A tilalomról már Emmanuel Macron elnök kampányában is szó volt, most pedig valóra is váltja az ígéretét. 

A 2018-as tanévtől érvényes szabályok szerint a 6 és 15 év közötti gyerekek ugyan magukkal vihetik a mobiljukat az iskolába, de azt nem vehetik elő sem a tanórákon, sem a szünetben. Ha valamiért nagyon sürgősen telefonálniuk kell, vagy ha az oktatáshoz szükség van rá, akkor persze elővehetik majd a diákok a telefont, de amúgy nincs többet pad alatt csetelgetés meg facebookozás.

A kormány bejelentésére leginkább értetlenséggel reagáltak a tanárok és diákok egyaránt, senki nem tudja ugyanis, hogy mire is jó ez a tilalom, vagy hogy hogyan lehet majd betartatni. Sok iskolában már most is tilos a mobilozás, az órán a telefonjával szórakozó diákoktól elkobozzák a mobilt. Sok diák és szülő azt sem tudja, hogy hogyan fog működni a tilalom, hogy begyűjtik-e majd az iskolák a telefonokat, vagy azokat a diákoknak kell majd valamiféle szekrénybe elzárni. Ezt viszont még a kormány sem tudja, ezeken a kérdéseken egyelőre még dolgoznak az oktatási minisztérium szakértői. 

Rovatok