Index Vakbarát Hírportál

Összeégett a New York-i merénylő

2017. december 12., kedd 09:30 | aznap frissítve

A hétfői manhattani robbanás során súlyosan megsérült a 27 éves merénylő. Akayed Ullah bangladesi származású, hét éve él az USA-ban. Megégett a teste és mindkét keze, a három másik áldozat csak könnyebb sebesüléseket szenvedett, állapotuk stabil.

Akayed Ullah a manhattani bangladesi közösség átlagos tagja volt, írja a New York Times. A 27 éves férfi rendszeresen eljárt imádkozni a mecsetbe, és sok más bevándorlóhoz hasonlóan először sofőrként, majd később villanyszerelőként kereste a kenyerét. „Rendes gyerek volt – mondta a gyanúsítottról egy másik taxisofőr a mecsetből. – Nem akarom elhinni, hogy ilyet csináljon."

A CNN viszont beszélt Ullah egy szomszédjával is, aki szerint a férfi egyáltalán nem volt barátságos, és nem nagyon állt szóba senkivel. A ház bérlői azt mondták, az elmúlt két este veszekedést hallottak a lakásból, ahol a robbantó lakott. 

Legális bevándorló

Ullah 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba családegyesítő vízummal, azóta állandó tartózkodási engedéllyel él és dolgozik New Yorkban. 2012 és 2015 között taxisofőrként dolgozott, és testvéreivel él Brooklynban. Ullah azt mondta a rendőrségnek, hogy hűséget esküdött az Iszlám Államnak, a támadást pedig azért követte el, mert Donald Trump elnök pár napja bejelentette, hogy az Egyesült Államok el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. 

Akayed Ullah hétfőn házilag készített csőbombát erősített a testére (azt mondta a rendőröknek, hogy online keresett bombareceptet), és működésbe is hozta a pokolgépet a Times Square metrómegállónál. Négy sérültje volt a robbantásnak, a legsúlyosabban ő maga égett meg.

Terror? Iszlám Állam?

A férfit őrizetbe vették a hatóságok, és azt próbálják megállapítani, hogy valóban terrorista indíttatású volt-e a csőbomba készítése. A férfi utalt arra, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet nevében akart merényletet elkövetni, ám az amerikai hatóságok azt már megállapították, a férfi nem állt közvetlen kapcsoltban a dzsihadista szervezettel. A nyomozók szerint Ullah érdeklődött a terrorszervezet interneten terjesztett propagandaanyagai iránt.

A bangladesi rendőrség szerint a hazájában büntetlen előéletű Akayed Ullah szeptemberben szülőföldjére látogatott.

New Yorkban legutóbb november 1-jén követtek el terrortámadást az Iszlám Állam nevében, akkor az üzbég származású, 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipov egy bérelt kisteherautóval a Világkereskedelmi Központ közelében a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. Nyolc embert ölt meg, és tizenegyen súlyosan megsérültek a gázolásos merényletben.

Az Iszlám Állam, amely Szíriában és Irakban katonai szempontból vereséget szenvedett, az utóbbi hónapokban terrortámadásokra szólította fel szimpatizánsait világszerte, kifejezetten nyugati országokban.

Rovatok