Index Vakbarát Hírportál

Soha ennyi menekült nem érkezett még Spanyolországba, mint most

2017. december 12., kedd 05:38 | aznap frissítve

Rekordszámú, 3900 illegális bevándorló érkezett novemberben Spanyolországba, közölte hétfőn az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége, a Frontex. A feljegyzések 2009-es kezdete óta nem regisztráltak még ennyi menekültet egyetlen hónapban, írja az MTI.

Ez a szám háromszorosa annak, amit tavaly ugyanebben a hónapban regisztráltak. Az érkezők több mint fele marokkói és algériai állampolgár, míg a többiek nagy része nyugat-afrikai származású.

Az év eleje óta a 21 ezret is meghaladta a Spanyolországba érkezett menekültek száma, ami 2016-hoz képest 140 százalékos növekedést jelent. Az Ibériai-félszigetre érkezők száma novemberben meghaladta a Görögországot elérők számát is, ahová 3700 menekült és migráns érkezett.

A Frontex szerint Olaszország marad továbbra is az Európa felé tartó bevándorlók fő belépési pontja. Az idén eddig 116 400-an érkeztek, csak novemberben 5300-an.

2017 eleje óta összesen 186 500 ember érte el Európa partjait, vagyis a tavalyi év azonos időszakához képest 62 százalékkal kevesebben. A csökkenés összefüggésben áll az Olaszország által a líbiai parti őrségnek nyújtott segítséggel, amellyel a tengeren elfogják az embereket és visszaszállítják őket az észak-afrikai állam területére.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fogadjon be 1300, különösen veszélyeztetett menekültet Líbiából. A felnőtt kíséret nélküli gyermekeket, egyedülálló anyákat, komoly egészségügyi gondokkal küszködő embereket és kínzások áldozatait átmenetileg Nigerben helyezik el, s innen telepítenék szét az őket befogadó államokba.

"Ez egy kétségbeesett felhívás a szolidaritásra és a emberiességre" - hangsúlyozta Volker Türk, a világszervezet menekültügyi főbiztosának egyik helyettese. "Minél előbb ki kell vinnünk a különösen veszélyeztetett menekülteket Líbiából". 

Több ezer illegális bevándorló vált embercsempészek és kereskedők áldozatává a káoszba süllyedt észak-afrikai államban. A világszervezet értesülései szerint a migránsok embertelen körülmények között kénytelenek élni a líbiai menekülttáborokban.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csütörtökön közölte, hogy az idén mintegy 15 ezer migránst telepített haza 24 származási országba Líbiából.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta a káosz uralta Líbia a 300 kilométerre fekvő Olaszországba igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett. Az IOM legalább 700 ezer illegális bevándorlóról tud az észak-afrikai országban.

Rovatok