Index Vakbarát Hírportál

Erdogan: Jeruzsálem Palesztina fővárosa legyen!

2017. december 13., szerda 12:59 | aznap frissítve

Törökország elnöke arra biztatja a muzulmán országokat, hogy ismerjék el Jeruzsálemet a Palesztin állam elfoglalt fővárosaként. Recep Tayyip Erdogan erről az Iszlám Együttműködési Szervezet isztambuli csúcstalálkozóján beszélt, ahol semmisnek nevezte, hogy Washington évtizedek diplomáciai konszenzusát felrúgva a múlt héten Jeruzsálemet hivatalosan is elismerte Izrael fővárosának.

Erdogan egyben terrorállamnak bélyegezte Izraelt, arról viszont ezúttal nem beszélt, hogy országa valóban megszakítja-e vele a csak 2016-ban visszaállított diplomáciai kapcsolatokat, jóllehet Washington lépése előtt még ezzel fenyegetőzött. Mahmoud Abbász palesztin vezető szerint az Izrael-párti USA nem vehet részt a békefolyamatban.

A BBC tudósítója szerint ugyanakkor számos muszlim állam csak miniszteri szinten képviselteti magát a találkozón, ami azt jelzi, hogy nem fűznek hozzá magas reményeket. Azt is hozzátette, hogy az iszlám világban viszonylag visszafogott volt a reakció a Jeruzsálem-ügyre.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Kelet-Jeruzsálemet, amit azonban a palesztinok majdani államuk fővárosának tekintenek. Jeruzsálem státusza a Közel-Kelet és a világ egyik legneuralgikusabb ügye, és az akadozó békefolyamatnak elvileg épp arra kéne irányulnia, hogy a város egyszerre lehessen Izrael és Palesztina fővárosa. (BBC)

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) is rendkívüli tanácskozást tartott, miután Trump döntése a legtöbb muzulmán országban éles bírálatokat váltott ki. A szervezet szerdán arra kérte a nemzetközi közösség egészét, hogy "a megszállás alatt álló" Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként. (MTI)

Rovatok