Index Vakbarát Hírportál

Újabb embereket fogtak el a berlini karácsonyi terrortámadással kapcsolatban

2017. december 14., csütörtök 11:11 | aznap frissítve

Razziát tartottak csütörtökön Berlinben feltételezett iszlamista terroristáknál - írta a BZ című helyi lapra hivatkozva az MTI. A lap szerint hét helyszínen tartottak házkutatást, és terrorelhárító rendőri alakulatok őrizetbe vettek több embert. 

A berlini tartományi főügyészség által irányított eljárás olyan emberek ellen irányul, akik közé a tavaly decemberben, egy berlini karácsonyi vásáron végrehajtott, iszlamista terrormerénylet elkövetője, Anis Amri is tartozott. Az ügyészség szóvivője megerősítette az értesüléseket, mint mondta,

egyebek között állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésének gyanúja miatt folytatnak eljárást.

A főügyészség szóvivője elmondta, hogy négy ember ellen folytatnak eljárást. Terrorista szervezetben viselt tagsággal és állam elleni súlyos, erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják őket. A 18 és 21 év közötti fiatalemberek közül ketten már tavaly novemberben elutaztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az IÁ-hoz. Egyikük kiképzést kapott lőfegyverek és robbanószerek használatából. Hárman valószínűleg még Szíriában vagy Irakban tartózkodnak, a negyedik segített nekik eljutni az IÁ által ellenőrzött régióba.

A szóvivő a házkutatások eredményéről az eljárás érdekeire hivatkozva csak annyit közölt, hogy lefoglaltak bizonyítékokat, a többi között adathordozókat.

Anis Amri tavaly december 19-én a német főváros egyik leghíresebb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren követett el merényletet. A szélsőséges iszlamista egy lopott kamionnal halálra gázolt 12 embert, a támadásban ötvennél is többen megsebesültek. Az elutasított tunéziai menedékkérő a támadás után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egy elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Rovatok