Index Vakbarát Hírportál

Nyelvük használatáért tüntettek a lettországi oroszok Rigában

2017. december 14., csütörtök 18:50

Több ezren vonultak csütörtökön Rigában a lett oktatási és tudományügyi minisztérium épületéhez, majd az elnöki palotához a nemzetiségi iskolák lett államnyelvű oktatásra való áttérése ellen tiltakozva, mondta a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítójának Andrej Tolmacsov, az eseményt szervező egyik mozgalom, az Orosz Iskolavédelmi Törzs képviselője.

"A mai tüntetésünkön legalább annyi ember gyűlt össze, mint a november 16-án tartott elsőn, vagyis körülbelül ötezer ember" - mondta Tolmacsov.

Célunk az, hogy megvédjük az orosz iskolákat, és kiálljunk azon jogunk mellett, hogy az anyanyelvünkön beszélhessünk és tanulhassunk. Ez nem az első és nem is az utolsó tiltakozó akciónk. Addig fogjuk folytatni a tüntetéseket, amíg a hatóságok meg nem hallanak minket

- jelentette ki a Saeima (lett törvényhozás) korábbi képviselője.

"A következő lépés egy országos referendum megszervezése lesz az anyanyelvű oktatás megőrzéséről" - jelentette ki Miroszlav Mitrofanov, a tüntetés szervezésében szintén részt vevő Lettországi Orosz Szövetség párt társelnöke. A felvonulás az "Iskoláinkért!", "Az adófizetők jogáért az oktatáspolitika meghatározására!", "Az orosz iskolai autonómiáért!" és "A lettországi oroszok méltóságáért és jövőjéért!" jelszavak alatt zajott.

Karlis Sadurskis lett oktatási és tudományügyi miniszter néhány hete olyan reformjavaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében a nemzetiségi iskolák három éven belül fokozatosan áttérnének csaknem minden tantárgy lett nyelven történő oktatására. A tervezetet a kormánykoalíció támogatta, és az államfő is síkra szállt mellette. Juris Jansons emberi jogi ombudsman kijelentette, hogy már régen át kellett volna térni erre a rendszerre.

Lettországban, ahol a népesség csaknem egyharmada orosz anyanyelvű, az orosz nyelvet idegen nyelvként tartják nyilván
.

A balti országban 2004 őszén már volt egy ehhez hasonló kezdeményezés, amely tömegtüntetésekhez vezetett. Ennek nyomán kétnyelvű oktatási rendszert vezettek be, amelynek értelmében az orosz nemzetiségi középiskolákban a tantárgyak 40 százalékát lehet orosz nyelven tanítani. A lett fővárosban néhány hete már volt egy, a mostanihoz hasonló megmozdulás.

A tüntetők később a reformjavaslat ellen állást foglaló, a kétnyelvű oktatási rendszer megőrzését kérő petíciót adtak át a lett parlamentnek.

Rovatok