Index Vakbarát Hírportál

Sok a civil áldozata a nemzetközi koalíció légicsapásának Jemenben

2017. december 16., szombat 14:22

A síita húszi lázadók közlése szerint legalább hetven civil halottja és sebesültje van a szaúdi vezetésű nemzetközi katonai koalíció pénteki légicsapásának Jemen három tartományában – írja az MTI.

Mohamed Abdel Szalám, az Irán-barát felkelőszervezet szóvivője szombaton azt mondta, hogy a támadók

Hozzátette azt is, hogy "Szaúd-Arábia láthatóan biztonságban érzi magát az Egyesült Államok védelme alatt, és fokozza agresszív légitámadásait". A szaúdi vezetésű nemzetközi katonai koalíció egyébként azt követően kezdte növelni légi hadműveleteinek mértékét a húszik ellenőrizte területek ellen, hogy a felkelők december 4-én meggyilkolták  Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnököt, korábbi szövetségesüket, aki a szaúdiak oldalára készült átállni.

A húszi lázadás és az arab tavasz következtében 2011-ben megbuktatott volt elnök és a hozzá hű erők összefogtak, hogy elüldözzék Száleh utódját, a nemzetközileg elismert jemeni elnököt, Abed Rabbó Manszúr Hádit és kormányát. A lázadók sikerrel is jártak 2014-ben, Hádi Szaúd-Arábiába menekült.

Rijád a húszik iráni támogatását látva 2015 márciusában az általa vezetett arab koalícióval beavatkozott a jemeni polgárháborúba. Szaúd-Arábia ugyanis attól tart, hogy a húszik stratégiai támaszpontot biztosítanának regionális ellenfelének, Iránnak.

Az Egyesült Államok eközben csütörtökön azt közölte, megdönthetetlen bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Irán rakétákkal látja el a húszikat.

Rovatok