Index Vakbarát Hírportál

Elraboltak és megöltek egy líbiai polgármestert

2017. december 18., hétfő 11:51

Elrabolták és megölték a líbiai Miszráta polgármesterét - közölte az MTI. Mohamad Esteuit követték, és akkor rabolták el, amikor vasárnap este elhagyta a Tripolitól 200 kilométerre fekvő Miszráta repülőterét, holttestét az egyik utcában hagyták hátra. A helyi kórház megerősítette, hogy oda szállították a polgármester holttestét, amelyet több golyótalálat is ért. A gépkocsiban ült Esteui fivére is, aki megsebesült, de nincs életveszélyben.

A polgármester törökországi hivatalos látogatásról tért vissza a városi tanács több tagjával együtt. 2014-ben választották meg, a megbízatása 2018-ban járt volna le. A gyilkosság elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.

A mintegy 400 ezres lélekszámú Miszrátát Líbia egyik legbiztonságosabb városának tekintik. A kikötővárosban vannak az ország legjelentősebb haderői, és jelentős szerepet játszott Moammer Kadhafi rendszerének 2011-es bukásában, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet kezére került Szirt tavalyi visszafoglalásában.

Kadhafi bukása után Líbia mély káoszba süllyedt. Az ország keleti, illetve nyugati részét jelenleg két - milíciák, törzsek és politikai szervezetek támogatta - rivális parlament és kormány irányítja.

Rovatok