Index Vakbarát Hírportál

Több ezer ember szeme előtt ítéltek halálra tíz embert egy stadionban Kínában

2017. december 18., hétfő 13:03

Ezrek nézték végig Kínában, ahogy tíz embert halálra ítélnek a Hong Kongtól 160 kilométerre fekvő Lufeng városában. A vádlottak közül hetet kábítószer-kereskedelem, a többieket pedig gyilkosság és rablás miatt találtak bűnösnek, és rögtön a nyilvános tárgyalás után a színfalak mögött ki is végezték őket – számol be a Guardian.

A kivégzés Kuangtung tartományában történt, amely a kábítószer bűncselekmények egyik központjának számít. A nyilvános tárgyalásra napokkal a kivégzés előtt, a közösségi médiában küldték ki a hivatalos meghívókat. Az eseményen több ezer helyi lakos és iskolai egyenruhát viselő diák vett részt, akik közül többen telefonjukkal filmezték a történéseket.

Bár a nyilvános tárgyalások közvetlenül a kivégzések előtt ritka eseménynek számítanak, nem ez az első alkalom, hogy ilyen eset történik a városban: öt hónappal ezelőtt ugyanitt, nyolc embert ítéltek halálra kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. Bár a pontos adatok titkosítottak, de Kínában több embert végeznek ki egy évben, mint a világ többi részén együttvéve. Tavaly, becslések szerint 2000 embert ítéltek halálra az országban, ahol az ilyen jellegű büntetéseket gyakran alkalmazzák kábítószer-kereskedők és gazdasági bűnözők ellen.

Rovatok