Index Vakbarát Hírportál

Oroszország nem ellenőrzi tovább az ukrán tűzszünetet

2017. december 18., hétfő 20:49

Oroszország kedden visszahívja képviselőit a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő közös ukrán-orosz koordinációs központból, mert Moszkva szerint tisztjei "morális és pszichológiai nyomásnak" vannak kitéve, és az ukrán katonák tiszteletlenül viselkednek velük szemben.

A koordinációs központ, amelyben az orosz és az ukrán fegyveres erők, valamint a donyecki és a luhanszki szakadárok fegyveres erői képviseltetik magukat, még 2014 őszén kezdte meg a munkát a frontvonal ukrán oldalán. A testület feladata a tűzszünet betartásának ellenőrzése.

Az ukrán katonai hírszerzés információi szerint az orosz kivonulás után rögtön, már kedden támadásba lendülhetnek a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadár erők. Kijev elsősorban attól tart, hogy diverzáns szakadár csoportok terrortámadásokat hajtanak majd végre az ukrán létesítmények ellen, és megtámadják az ukrán katonai állásokat és ellenőrző pontokat is. 

A kijevi külügyminisztérium felháborodott az egyoldalú orosz lépés miatt, szerintük a lépés aláássa a minszki megállapodásokat. Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy képviselői tovább folytatják munkájukat a koordinációs központban, de megfigyelőiket ki kell vonniuk a szakadár ellenőrzés alatti területekről. A vezérkar cáfolta, hogy az ukrán tisztek tiszteletlenül bántak volna a központban dolgozó orosz képviselőkkel, mint ahogy azt Moszkva állította.

Pavlo Zsebrivszkij, Donyeck megye kormányzója arról adott hírt, hogy hétfő délután a szakadár ellenőrzés alatti Horlivka településről rakéta-sorozatvetőkkel tüzet nyitottak az ukrán oldalon lévő Novoluhanszke településre, 20 épületben és egy kollégiumban okozva károkat, és négy polgári személy is megsérült.

A kijevi hadműveleti központ jelentésében arról számolt be, hogy még feszültebbé vált a helyzet a térségben, az elmúlt napon a szakadárok 14-szer nyitottak tüzet, aminek következtében három ukrán katona veszítette életét. A szakadárok a frontvonal több pontján vetettek be a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi fegyvereket. Az ukrán fegyveres erők az elmúlt napon 17-szer sértették meg Donyeck megyében a fegyvernyugvást. A luhanszki szakadárok hivatalos honlapja szerint 14 tűzszünetsértést követett el ez idő alatt az ukrán hadsereg a Luhanszk megyei frontszakaszon.

Rovatok