Index Vakbarát Hírportál

Húsz évet kapott a londoni savas támadó

2017. december 19., kedd 20:02

Húsz év börtönbüntetést kapott az a férfi, aki még áprilisban savat fröcskölt a tömegre egy londoni szórakozóhelyen – írja a BBC.

A 25 éves Arthur Collins bevallotta, hogy ő fröcskölte szét a folyadékot, de állítása szerint azért, mert azt hitte, randidrogot szór a bulizókra. (A magyar randidrog egyébként meglehetősen eufemisztikus kifejezés, hiányzik belőle az angol date rape drugban még megtalálható megerőszakolás.)

Collins akciója április 17-én történt a Dalston városrészben található Mangle E8 nevű szórakozóhelyen, a sav 22 embert sebesített meg.

Londonban egyre nagyobb problémát jelent a hasonló savas támadások elszaporodása, legutóbb például szeptember végén írtunk ilyen esetről. A Collinséhoz hasonló magánakciók mellett ez a módszer lett az elmúlt években az angol piti bűnözők leggyakoribb leszámolási módja is.

Ahogy a jelenséggel foglalkozó áprilisi cikkünkben írtuk, London környékén átlagosan 1,5 támadás történik naponta, a rendőrség pedig nagyjából tehetetlen. A sav olcsóbb, könnyebben beszerezhető és nem is annyira feltűnő, mint a többi fegyver. A megszaporodó esetek miatt már a brit kormány is lépett, jön a szigor és a tiltás.

Rovatok