Index Vakbarát Hírportál

Indult volna az egyiptomi választáson, hat év börtönt kapott

2017. december 19., kedd 17:19

Hat év börtönbüntetésre ítélt kedden egy egyiptomi hadbíróság egy ezredest, miután az bejelentette, hogy indulni szándékozik a jövő évi elnökválasztáson, írja az MTI.

Ahmed Konszova ezredes a bíróság szerint megszegte az aktív szolgálatot teljesítő tisztekre vonatkozó tiltást a politikai életben történő szerepvállalásban. Az ítélet miatt fellebbezni fog az ezredes ügyvédje.

Konszovát röviddel azután vették őrizetbe, hogy december 2-án bejelentette indulási szándékát az elnökválasztáson, mert versenybe akar szállni Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel az államfői tisztségért. Esz-Szíszi tábornokként, katonai puccs útján került az elnöki székbe, miután megbuktatta Mohamed Murszit, Egyiptom első demokratikusan megválasztott, iszlamista államfőjét 2013-ban. Esz-Szíszi mindazonáltal leszerelt a katonaságtól mielőtt megnyerte volna a 2014-es elnökválasztást.

Konszova mellett Hálid Ali egyiptomi aktivista jelentette be indulási szándékát még novemberben. Azzal tett szert nagyobb ismertségre, hogy bíróságon támadta meg Kairónak az egyiptomiak körében igencsak népszerűtlen tavalyi döntését, miszerint Egyiptom átad két vörös-tengeri szigetet Szaúd-Arábiának. Az aktivista januárban megnyerte a pert, és ezután állítólag nyilvánosan "obszcén kézmozdulatot" tett. Emiatt szeptemberben három hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott közszeméremsértésért, ami ellen fellebbezett. Amennyiben a januári fellebbviteli tárgyaláson megerősítik az ítéletet, az elnökválasztáson sem indulhat, ugyanis az egyiptomi alkotmány kimondja, hogy nem indulhat közszeméremsértésben vétkesnek talált ember az elnöki tisztségért. 

A 2014-es egyiptomi alkotmány 142. cikke ráadásul kimondja azt is, hogy az elnökjelöltséghez legalább 20 törvényhozó ajánlása vagy legalább 15 kormányzóságból legalább 25 ezer választásra jogosult állampolgár hozzájárulása kell. Mi több, minden egyes kormányzóságból legalább ezer aláírást kell összegyűjteni.

Rovatok