Index Vakbarát Hírportál

Nem akar börtönbe vonulni az auschwitzi náci

2017. december 20., szerda 10:47

Az élethez való jogát sértené a 96 éves Oskar Gröningnek, ha bevonulna négyéves börtönbüntetésére, ezért az alkotmánybíróságon támadta meg a bírósági döntést az Auschwitzban két éven át szolgált férfi, akit 2015-ben bűnösnek találtak, megállapítva, hogy érintett volt 300 ezer ember meggyilkolásában – írta a Local német kiadása.

Idén nyáron a bíróság egészségügyi szempontból alkalmasnak találta Gröninget büntetése letöltésére, ám a férfi egyelőre nem vonult be.

A férfi ugyan közvetlenül nem vett részt az áldozatok megölésében, de a folyamat aktív és tudatos résztvevője volt, akinek feladatai közé tartozott a megsemmisített emberek csomagjainak szortírozása, begyűjtött pénzeiknek továbbítása.

Gröning elismerte erkölcsi felelősségét, amit alátámaszt az is, hogy a 80-as években aktívan felszólalt a holokauszttagadókkal szemben, hangsúlyozva, hogy ő látta a borzalmakat.

A magát 21 évesen a náci nézetek híveként jellemző Gröning 1941 és 1943 között szolgált a legnagyobb haláltáborban, ahol 1945-ig 1,2-1,5 millió embert köztük több százezer magyar zsidót öltek meg. (Auschwitzba 430 ezer magyar zsidót deportáltak, a magyar állam aktív segítsége, a vasutak hathatós közreműködése mellett, szűk két hónap alatt, igaz, minderre 1944. március 19., Magyarország német megszállása után került sor. Horthy Miklós azonban posztján maradt, és hozzájárult a Hitler követelésének megfelelő kormány kinevezéséhez.) 

Gröning ellen már indult eljárás a 70-es években, akkor azonban nem ítélték el. Perének újrafelvételére 2011-ben került sor, miután a náci bűnök felderítésével kapcsolatos szabályozás megváltozott. Ezzel lehetővé vált azoknak a felelősségre vonása is, akik közvetett kapcsolatban álltak a megsemmisítő táborokban véghez vitt gyilkosságokkal, így került bíróság elé John Demjanjuk is 2011-ben. Igaz, az Egyesült Államok által kiadott, ukrajnai születésű férfi a végleges ítélet előtt, 92 évesen meghalt.

Rovatok