Index Vakbarát Hírportál

Rekordalacsony Trump elsőéves támogatottsága

2017. december 20., szerda 11:55

A korábbi amerikai elnökök első évéhez képest rekordalacsonyan, 35 százalékon áll Donald Trump decemberi támogatottsága a CNN közvélemény-kutatása szerint. 

A CNN adatai szerint azért is komoly a visszaesés, mert Trump márciusban még 45 százalékon állt. A 35 százalékos mutató a legrosszabb, amit decemberben mértek egy elsőéves elnöknél, és csak másodjára esett be 50 százalék alá ebben az időszakban, amióta közvélemény-kutatásokat végeznek. Az eddigi legrosszabb decemberi mutató Ronald Reagané volt 49 százalékkal. 

George W. Bush 86 százalékon állt első évének decemberében, John F. Kennedy 77 százalékon, az idősebbik Bush 71-en, Dwight Eisenhower pedig 69-en. Barack Obama, Bill Clinton, Jimmy Carter és Richard Nixon 55-60 százalék között mozgott. 

Mellesleg a tizenhárom közvéleménykutató eredményeit átlagoló RealClearPoliticsnél sem áll valami fényesen Trump: az ő kimutatásuk szerint mindössze 38,4 százalék a támogatottsága. Igaz, náluk állt már rosszabbul is idén: augusztus közepén csak 37,4 százalék gondolta úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok. 

Rovatok