Index Vakbarát Hírportál

Összeférhetetlenség miatt marasztalták el a kanadai miniszterelnököt

2017. december 21., csütörtök 05:49

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, amikor tavaly karácsonykor egy francia-brit milliárdos magánszigetén nyaralt a Bahamákon - állapította meg szerdán Mary Dawson, Kanada szövetségi etikai biztosa.

Dawson szerint a törvény egyértelműen tiltja, hogy kormánytagok olyan ajándékokat vagy juttatásokat fogadjanak el, melyek alkalmasak lehetnek a döntéshozatal befolyásolására.

A liberális politikus az első kanadai kormányfő, akit ilyen ügyben elmarasztalnak.

Trudeau már korábban elismerte, hogy hibázott, a nyilvánosság előtt bocsánatot kért, és azt ígérte, a jövőben bölcsebben fog eljárni.

Fontos, hogy tovább tudjunk lépni, és tanuljunk ebből a hibából. Vállalom a teljes felelősséget. Biztosítanunk kell, hogy a miniszterelnöki hivatal makulátlan legyen.

A törvény előírása alól csak az képez kivételt, ha az ajándék személyes baráttól érkezik. Trudeau a IV. Aga Hán, Karim Al Hussaini bahamai szigetén nyaralt. A svájci születésű, brit-francia iparmágnás egyben az úgynevezett nizári iszmailiták 25 milliós síita muszlim közösségének vezetője, imámja is. Az Aga Hán Trudeau néhai édesapjának barátja volt, de Dawson szerint nem tekinthető a mostani kormányfő személyes barátjának.

Az etikai biztos szerint az Aga Hán és alapítványa lobbistaként van bejegyezve, és Trudeau nem vonta ki magát egy 2016 májusi kormányülésen abból a döntésből, mellyel 15 millió dollárt ítéltek oda egy olyan alapítványnak, melynek igazgatótestületében Hussaini is ott ül. Ráadásul Aga Hán csak azt követően hívta meg bahamai szigetére Trudeaut, hogy a politikust 2013-ban pártelnökké választották, előtte 20 éven keresztül nem volt köztük semmilyen érdemi kapcsolat.

Nelson Wiseman, a Torontói Egyetem politológusa szerint Trudeaunak nem kell semmilyen büntetésre számítania, mert ezt a parlament tehetné meg, de a liberálisok összetartanak, és nem fogják saját vezetőjüket elmarasztalni. A szakember szerint az ügynek a közvélemény sem fog nagy jelentőséget tulajdonítani.

(MTI)

Rovatok