Index Vakbarát Hírportál

Növényvédő szer került az ivóvízbe a Csallóközben

2017. december 21., csütörtök 11:51

Egy hete nem ihatnak a csapból vizet több felvidéki településen, mert növényvédő szer került az ivóvízbe, írja az Új Szó. Két napja még csak három, mostanra már hat településről van szó: Baka, Csallóköznádasd, Dercsika, Gelle, Sárosfa és Lúcs. A vizet nemcsak ivásra nem használhatják, de főzni sem lehet vele.

A helyi vízművek egy hete tájékoztatta a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatalt arról, hogy a novemberi mérések alapján az atrazin aránya túllépi a megengedett határértéket az ivóvízben, ezért a fent említett településeken ivóvíztilalmat rendeltek el. A településekre tartálykocsikkal szállítják az ivóvizet. Egy szűrőberendezéssel segítenének a problémán, de a cikk szerint ezt karácsonyig biztosan nem fogják tudni megoldani. Az első három település után azért kellett még három településen is ivóvíztilalmat elrendelni, mert az atrazin nevű növényvédő szer a talajvízzel tovább terjed észak felé.

A szerről a következőt írta a lap: „Az atrazint az ötvenes évek végén dobták piacra, az egyik legnépszerűbb gyomirtó szer volt, elsősorban a kukoricára használták. »Az Európai Unió 2004-ben betiltotta a vegyszert, és körülbelül 2006-tól nem használják« – tájékoztatott Csicsai Péter növényvédelmi szakember. Hozzátette, 2014 óta új értékelés alapján fokozatosan kivonják a forgalomból a vegyszereket. A vízzel és a légutakon keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe. Ha nagymértékben van jelen, számos megbetegedést okozhat, szív- és érrendszeri panaszokat, izom- és retinadegenerációt okozhat.”

A vízszennyezés miatt a környezetvédelmi miniszter rendkívüli ellenőrzéseket ígért, Sólymos László környezetvédelmi miniszter pedig azt nyilatkozta a lapnak, hogy „mivel növényvédő szerekről van szó, elsősorban a mezőgazdasági üzemekre fókuszálnak majd az ellenőrök. A felülvizsgálatok célja annak megállapítása lesz, valóban úgy gazdálkodnak, hogy azzal nem veszélyeztetik az ivóvízforrásokat.”

Rovatok