Index Vakbarát Hírportál

A románok már a 6-os metrót építik, és már 2020-ra kész lehet

2017. december 29., péntek 16:27

Japán hitelből és európai uniós támogatással építené meg Románia a bukaresti 6-os metróvonalat, ami a repteret kötné össze a román fővárosi központi vasútállomása, az Északi Pályaudvar között – írja a Romania Insider. A tervek szerint a 6-os számú metró 14,2 km hosszú vonalán 12 megálló lesz, a vonalon óránként 50 ezer utast tudnak majd szállítani.

A projekt teljes értéke 1,39 milliárd euró, vagyis nagyjából 430 milliárd forint. A vonal megépítésére Románia már 2010-ben felvett egy 320 millió eurós hitelt egy japán fejlesztési alaptól. 

Felix Stroe közlekedési miniszter bízik abban, hogy a metró elkészül 2020-ra, amikor a futball-Eb négy meccsének Románia is otthont ad. A Romania Insider azt írja, az Európai Labdarúgó Szövetség valamennyi rendező nagyváros vezetésétől azt kérte, hogy létesítsenek közvetlen kötött pályás közlekedési kapcsolatot a repülőtértől a városközpontba.

A határidő azonban nagyon szorosnak látszik, hiszen a kormány még nem választotta ki a projekt fővállalkozóját. Az építési munka 2018 második felében kezdődhet, vagyis szűk  és két év alatt készül el, tehát fennáll annak lehetősége, hogy a metró-vonal mégsem áll majd az EURO 2020 látogatóinak rendelkezésére.

Az 5-ös metró, amiben ennek a fotónak a tanulsága szerint még elágazás is lesz, már hosszabb ideje épül. Az Asociația Pro Infrastructură civil szervezettől nemrég látogatást is tettek az építkezésen, az erről szóló Facebook-posztban számos látványos kép is szerepel a beruházásról.

Rovatok