Index Vakbarát Hírportál

Szakálla miatt rúgták ki az egyiptomi orvost

2017. december 30., szombat 19:52

Elmaradt szakállnyírás miatt bocsátottak el egy egyiptomi rezidens orvost az egyik Párizs környéki kórházból, és a francia igazságszolgáltatás jogszerűnek találta az intézmény döntését.

A vallási hovatartozás kirívó megnyilvánulása volt a túl hosszú szakáll

- ezt mondta a kórház vezetősége. Bár a hosszú szakáll önmagában nem vallási jelképe, ez esetben mégiscsak a kórháznak volt igaza. 

A most 35 éves egyiptomi férfi 2013-ban egyéves szakorvosi gyakorlaton vett részt a Párizs északi részén található Saint-Denis kórházában, és tekintélyes méretű szakállat viselt - írja az MTI. Többszöri felszólítás ellenére sem akarta levágni, és nem tagadta, hogy megjelenésével vallási elkötelezettségét is demonstrálja.

Franciaország elég komolyan veszi a szekularizáció elvét. Az egyház és az állam szétválasztásáról szóló törvényt 1905-ben hozták, és ez alapján az oktatási intézményekben sem tűrik meg a vallásos jelképeket, például a muszlim fejkendőt.

Mi miatt lehetne még kirúgni embereket?

  • 318
    Nincs rajtuk sapka
  • 296
    Nem esznek disznóhúst
  • 252
    Van rajtuk sapka
  • 214
    Nem isznak alkoholt
  • 129
    Jellegzetes a frizurájuk

Az egyiptomi férfi ügyvédei azonban kitartanak, és a legfelső közigazgatási bírói szerv, az Államtanács elé viszik a szakállpert.

Ott tartunk, hogy azt méricskéljük, hogy hány centiméter szőr lehet emberek állán anélkül, hogy sértené az állam és az egyház szétválasztását

- magyarázta az ügyvéd.

Rovatok