Index Vakbarát Hírportál

Moszkva tagadja, hogy segítenék Észak-Koreát

2017. december 31., vasárnap 10:45

Észak-Korea nem változtat az eddigi politikáján, és „felelős atomhatalommá” nyilvánította magát, írja a Guardian.

Az állami hírügynökség, a KCNA idézi Phenjan hivatalos közleményét, amely szerint „a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság biztos abban, hogy győzedelmeskedni fog, és ez ellen az Egyesült Államok sem tehet semmit. Hasztalanul folytat velünk harcot politikai, gazdasági, katonai és diplomáciai téren egyaránt.”

Észak-Korea eddig hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és sorozatosan kísérletezik ballisztikus rakétákkal, amivel megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát. Emiatt szankciókkal sújtották a kommunista diktatúrát, egyelőre kevés eredménnyel.

Közben Oroszország visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint üzemanyagot szállítottak volna az észak-koreai flottának, és ezzel megsértették az ENSZ szankcióit. A moszkvai külügyminisztérium „teljes mértékben és szigorúan betartja” a nemzetközi szervezet előírásait.

Meddig tudna ellőni Kim Dzsongun? Két percben összefoglaltuk

Az oroszok a Reuters hírére reagáltak. A hírügynökség két független, meg nem nevezett nyugat-európai titkosszolgálati forrásra hivatkozva azt írta, hogy több tiltott szállítmány indult útnak októberben és novemberben. 

Nyitókép: Phenjani benzinkút (Ed Jones/AFP)

Rovatok