Index Vakbarát Hírportál

Agyonlőttek egy rendőrt a kormányellenes tüntetők Iránban

2018. január 1., hétfő 20:58 | hat éve frissítve

Megöltek egy rendőrt kormányellenes tüntetők Iránban, írja a BBC a helyi rendőrség közleménye alapján. A tüntetéshullám csütörtökön kezdődött, eleinte a kormányzati korrupció, az általános áremelkedések, és a szíriai polgárháborúban való, igen költséges részvétel ellen, de hamar átalakult egy tágabb, kormányellenes megmozdulássá.

A friss beszámolók alapján az ország fővárosában vannak a legtöbben az utcán, de egy tucatnál is több nagyvárosban vannak komoly tüntetések. A tüntetők autókat gyújtanak fel, a rendőrök vízágyúval és könnygázzal oszlatnak.

Az MTI azt írja, hogy bizonyos jelentések szerint a rendőrség tucatnyi városban nyitott tüzet a tiltakozókra. A hivatalos és a közösségi média közléseiből országosan több száz letartóztatásra lehet következtetni.

Az állami média szerint Najafabad városban fegyverrel lőttek rá tüntetők a rendőrökre, akik közül egy meghalt és három megsérült. A hírügynökségi jelentésekben arról írtak, hogy a rendőrt egy vadászpuskával felfegyverkezett tüntető ölte meg az ország középső részén található Nadzsafábád városában. Rajta kívül egy másik rendőrt is megtámadtak és felgyújtottak Nadzsafábád közelében.

Kedd reggelre országosan legalább 20-ra nőtt a halálos áldozatok száma.

A tüntetők mellett állt ki Donald Trump amerikai elnök, aki Twitteren ment neki az iráni vezetésnek.

"Irán minden szinten kudarcot vall, az Obama adminisztrációval kötött borzalmas megállapodásuk ellenére. A nagyszerű iráni nép sok éve elnyomásban él. Éheznek az élelemre és a szabadságra is. Az emberi jogokkal együtt Iránt a vagyonától is megfosztják. ITT AZ IDŐ A VÁLTOZÁSRA!" – írta.

Rovatok