Index Vakbarát Hírportál

Irán szerint a britek, az amerikaiak és a szaúdiak segítik a kormányellenes tüntetőket

2018. január 2., kedd 15:23 | aznap frissítve

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető az ország ellenségeit okolta kedden a napok óta tartó tiltakozások miatt az állami televízióban. A tüntetések kezdete óta először nyilatkozó Hamenei szerint Irán ellenségei összefogtak, és pénzügyi, katonai, valamint politikai befolyásukat, illetve a hírszerzést felhasználva provokálják a teheráni vezetést – írja az MTI.

A politikai és vallási vezető nem pontosította, hogy kikre gondol, amikor az ellenségekről beszél. Ugyanakkor Ali Samhani, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Szaúd-Arábiát említette név szerint.

A szaúdiak meg fogják kapni Irán meglepetésszerű válaszát, és tudják, milyen komoly is lehet ez

- fenyegetett Samhani.

Az ellenségek "csak az alkalomra várnak, hogy beszivárogjanak, és lecsapjanak az iráni népre" - hangsúlyozta Hamenei. "Csak a bátorság és az áldozatkészség szelleme, valamint az emberek hite állíthatja meg őket" - tette hozzá. Az iráni hatóságok külföldi - köztük amerikai és szaúdi - száműzetésben élő ellenforradalmi és ellenzéki csoportokat vádoltak az elégedetlenség szításával.

A csütörtök óta tartó tüntetéshullámban eddig országszerte 25-en vesztették életüket, és több száz embert vettek őrizetbe. Csak a fővárosban 450 embert állítottak elő az elmúlt három napban. A tüntetők eleinte a magas árak ellen tiltakoztak, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen. Többen Ali Hamenei lemondását követelték. A fővároson kívül őrizetbe vettek számát nem közölték. Az őrizetbe vettek 90 százaléka 25 év alatti. Az iráni fiatalságot az ország gazdasági helyzete és a szabadságjogok korlátozása aggasztja a legjobban - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Rovatok