Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea saját magát találta el egy elrontott rakétakísérletben tavaly

2018. január 3., szerda 23:28

Tavaly április 28-án Észak-Korea elindított egy Hwasong-12/KN17 közép-hatótávolságú ballisztikus rakétát Pukcsang repülőteréről. A rakéta nem sokkal indítás után a 39 kilométerre lévő Tokcson városára zuhant, jelentős károkat okozva mezőgazdasági és ipari épületekben. Minderről a Diplomat című szaklap számolt be hosszú cikkében. Ha a rakéta jól működött volna, az orosz partoknál ért volna földet a Japán-tenger északi részén. Azt lehetetlen megmondani, hogy meghalt-e valaki, és ha igen, hány áldozatot követelt a baleset. 

A cikk egy amerikai kormányzati forrást idézve azt állítja, a rakéta első fokozatú motorjai álltak le nagyjából egy perc repülés után. A szerkezet 70 kilométer magasságot ért el. A becsapódást áprilisi és májusi műholdas fotók is megerősítik.

A lap szerint a hasonló balesetek esélye például Phenjan felett, vagy más lakott régiók felett elég magas továbbra is, főleg a teszteletlen rendszerek esetében. Nem véletlen, hogy Észak-Korea Szinpó nevű tengerparti várost választotta az első két, szintén sikertelen tesztüzemre a Hwasong-12 esetében áprilisban. Azóta egyébként nem tesztelt onnan, csak tengeralattjáróról indítható rendszereket.

A harmadik teszt járt végül balesettel. Azóta már tudni lehet azt is, hogy a végül május 14-én sikerrel tesztelt Hwasong-12 lett később a Hwasong-14 egyik alkotóeleme.

A Diplomat azt írja, tavaly maga Észak-Korea utalt a három áprilisi kilövésre. Mégpedig az első sikeres Hwasong-14 teszt után egy júliusi ünnepi koncerten mutattak képeket a rakétatörténelemről, ebben tűntek fel fotók áprilisról is. Ezeket a képeket a lap egyébként hosszan elemzi, hogy vajon pontosan melyik területről, reptérről lehet szó, majd el is jut a végkövetkeztetésig, Pukcsangig.

Rovatok