Index Vakbarát Hírportál

Trump Kim Dzsongunnak: Az én piros gombom nagyobb

2018. január 3., szerda 08:03

„Szólna valaki a legyengült, éhező rezsimnek, hogy nekem is van atomgombom, és sokkal hatalmasabb és erősebb! És az én gombom működik is!” – inkább valami képregény buborékszövegének tűnik, valójában az Egyesült Államok elnökének Twitteren küldött figyelmeztetése Észak-Koreának. 

Donald Trump azután írta ezt, hogy a zárt kommunista rezsim vezetését apjától megöröklő Kim Dzsongun közölte: ott a piros gomb az asztalán, és atomfegyvereivel képes elérni az Egyesült Államokat is.

A zárt kommunista rezsimet vezető Kim Dzsongil utóbbi állítása nem biztos, hogy fedi a valóságot: atombombája ugyan van – állítása szerint hidrogénbombája is –, a célba juttatásához szükséges rakétával azonban nem biztos, hogy rendelkezik, bár rakétatesztjei aktívan zajlanak. Dél-Korea szerint a kommunista észak már valóban képes lehet az Egyesült Államok területének elérésére.

Az ENSZ Észak-Korea tiltott atomprogramja mellett a rakétatesztek miatt is nemzetközi szankciók alá helyezte az országot.

Észak-Korea csak korlátozott mértékben juthat kőolajhoz, ezt legszorosabb szövetségese, Kína is megszavazta az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ugyanakkor az amerikai sajtó szerint Peking titkon mégis olajat juttat Phenjannak. Ugyanez a vád érte Oroszországot is.

Trump tavaly áprilisban már viccelődött az asztalán lévő piros gombbal, meg is nyomta, igaz, akkor csak egy kólát hozatott be vele.

Rovatok