Index Vakbarát Hírportál

Ötven civil és felkelő halt meg jemeni légicsapásokban

2018. január 4., csütörtök 13:01

Mintegy ötven civil és felkelő halt meg az elmúlt 24 órában a nyugat-jemeni Hodeida tartományban, ahol a Szaúd-Arábia által vezetett arab szövetség légicsapásokat hajtott végre, írja az MTI. A szövetségesek légiereje szerdáról csütörtökre virradóra, illetve csütörtök reggel, összesen kilenc légicsapást mért a felkelők különböző célpontjaira a stratégiai fontosságú területen. A támadásokban 36 lázadó és 12 civil halt meg, közölték kórházi források.

Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora azt állította, hogy az elmúlt két napban 68 civil vesztette életét a szövetségesek légitámadásaiban. Az arab erők koalíciója cáfolta a civil halottak létét, és azzal vádolta meg McGoldrickot, hogy elfogult a jemeni felkelők javára.

A Szaúd-Arábia által vezetett arab szövetség december 19. után fokozta a jemeni lázadók elleni légitámadásokat, amikor is a húszik ballisztikus rakétát lőttek ki a szaúdi fővárosra, Rijádra.

Jemenben több mint három éve dúl polgárháború a kormányerők és a húszi felkelők között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, amely légi támogatással segíti a kormányt.

Rovatok