Index Vakbarát Hírportál

Kétmillió afgán menekültet utasít ki Pakisztán

2018. január 5., péntek 15:26

Mintegy kétmillió afgán menekült jövője vált bizonytalanná azt követően, hogy az iszlámábádi kormány úgy döntött: egy hónapon belül távozniuk kell Pakisztánból.

A pakisztáni hatóságok - a dpa német hírügynökség által pénteken ismertetett - közleménye szerint január 3-án úgy döntöttek, hogy mindössze 30 nappal hosszabbítják meg az afgán menekültek tartózkodási engedélyét, írja az MTI.

A lépés váratlanul érte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) és az iszlámábádi afgán nagykövetséget, amelyek féléves hosszabbításra számítottak.

Aggódunk.

– mondta Kajszer Afridi, a főbiztosság szóvivője pénteken.

Az ENSZ 1,4 millió afgán menekültet szeretne hazatelepíteni egy program keretében, többségük Afganisztán 1979-es szovjet megszállását követően menekült Pakisztánba. Rajtuk kívül afgánok százezrei élnek az országban a hatóságok tudta nélkül, ami kétmillió fölé emeli számukat - mondta el egy pakisztáni tisztségviselő.

Kabult nyugtalanítja Iszlámábád legújabb döntése, és tiltakozni fog az illetékes hatóságoknál - hangsúlyozta online közleményében Zardast Samsz afgán diplomata.

Az elmúlt időszakban fokozódott a nyomás Pakisztánon, amelyet Washington és Kabul is azzal vádol, hogy menedéket nyújt a terroristáknak. Donald Trump amerikai elnök kormánya korábban bejelentette, hogy felfüggeszti az iszlámábádi kormánynak nyújtott katonai segélyeket, ha nem lát változást.

Pakisztán korábban többször vette célba az afgán menekülteket, ha fokozódott rajta az amerikai nyomás, vagy véres merényletet követtek el az országban, de a döntéseket nem követte tényleges intézkedés.

Rovatok