Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó megint helyre tette Martin Schulzot

2018. január 5., péntek 12:15 | aznap frissítve

Veszélyes logikát követ Orbán Viktor magyar miniszterelnök a menekültpolitikában - mondta Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke a Bild című német lapnak, amit az MTI szemlézett.

Schulz: Az EU nem szupermarket

Szerinte Magyarország és Lengyelország, újabban talán Ausztria támogatásával úgy tesznek, mintha a menekültek ügye csak a németekre tartozna, ami elfogadhatatlan.

Megengedhetetlen, hogy miközben néhány európai uniós tagállam, mint Németország nagy erőfeszítéseket tesz, mások egyetlen menekültet sem hajlandóak befogadni

- mondta az SPD elnöke.

Arra a kérdésre, hogy nem nemzeti hatáskörről van-e szó, azt mondta, hogy Orbán Viktor veszélyes logikája két következményhez vezetne, az egyik az "európai menekültpolitika vége", a másik pedig az, hogy továbbra is Németország viselné a legnagyobb terhet. Schulz szerint a magyar kormányfő megtorpedózza a menekültek elosztását, országának csupán 1920 menekültet kellene befogadnia, de őt nem érdekli az EU-s jog.

Martin Schulz az EU következő többéves pénzügyi keretének kialakításáról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban kijelentette, Németország nem teheti meg, hogy továbbra is befizeti a megszokott összegeket a közös költségvetésbe, ha a legfőbb haszonélvezők, mint Magyarország vagy Lengyelország semmivel sem akarnak hozzájárulni a menekültek befogadásához.

Mi fizetünk és viseljük a menekültek terhét, egyes kormányok pedig nem fogadnak be menekülteket. Ezek a kormányok a bolondját járatják velünk. Az EU jogközösség, és nem szupermarket, ahol mindenki a kedvére válogathat

- fogalmazott Martin Schulz.

Szijjártó: Schulz az alapvető tényekkel sincs tisztában

A magyar külügyminiszter az MTI-nek reagált az SPD elnökének nyilatkozatára, eszerint Martin Schulz az alapvető tényekkel sincs tisztában, a valamennyi német polgárt is védő Magyarországot gáncsolja hátulról folyamatosan.

Mint mondta, azt remélték, hogy Martin Schulz valóságérzékelése visszatér azzal, hogy ő maga visszatért a brüsszeli buborékból a német valóságba.

Erről a reményről azonban végérvényesen bebizonyosodott, hogy alaptalan volt. Martin Schulz az alapvető tényekkel sincs tisztában. Pozíciója ugyanakkor kényelmes, hiszen egy olyan ország polgára, amely élvezi annak előnyeit, hogy Magyarország komoly erőfeszítésekkel, az európai jognak érvényt szerezve védi a schengeni övezet külső határát.

Szijjártó szerint erre Magyarország mindezidáig egymilliárd eurót költött, az Európai Bizottság pedig ennek az összegnek még a részleges megtérítését is megtagadta. Szerinte így

a szolidaritás hiánya tehát nem Magyarország, hanem az Európai Unió oldaláról jelenik meg.

Mint ismert, az Európai Parlament elnöki tisztéről távozó Schulz márciusban vette át a szociáldemokrata párt vezetését, de pártja nem szerepelt jól a német választásokon. Schulz és Szijjártó szájkaratéja évek óta zajlik, erről ezekben a cikkeinkben olvashat többet. Orbán Viktor mindeközben a Bajorországban vendégeskedik, ahol a Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti frakciója tartja kétnapos zárt ülését. Schulz nekik is odaszúrt Orbán miatt, erről itt írtunk bővebben:

Rovatok