Index Vakbarát Hírportál

Irán betiltja az angoltanulást az általános iskolákban

2018. január 7., vasárnap 19:12

Irán betiltja az angoltanulást és tanítást az általános iskolákban, jelentette be egy magas rangú helyi oktatási bürokrata a Guardian szerint.

Mehdi Navid-Adham a helyi oktatási tanácstól az állami tévében közölte, hogy törvénytelen lesz  a tantervbe venni az angol nyelv oktatását tetszőleges típusú iráni általános iskolánál. 

Ezzel a nyugati "kulturális invázió" ellen kívánnak védekezni, "a feltételezés az, hogy az alapfokú oktatás alapozza meg az iráni kultúrát a tanulóknál".  Az iráni iskolákban jellemzően középiskolában kezdődik csak a nyelvoktatás, azaz 12, illetve 14 éves kortól, de egyes általános iskolák is tanítottak angolt. Illetve a gazdagabb családok eleve nem állami iskolákba adták a gyerekeiket, ahol így korábban is tanulhattak angolt.

Ali Hamenei ajatollah, és Irán más vallási vezetői eddig hangzatosan óvták a lakosságot a nyugati "kulturális inváziótól".  Hamenei 2016-ban pedig ki is fakadt azon, hogy egyes óvodákban is volt angol képzés. Akkor azt mondta, hogy ez nem azt jelenti, hogy ellenzik a nyelvtanulást, de ez mégiscsak egy idegen kultúra propagálása az országukban a gyerekek és fiatal felnőttek közt. 

Iránban egyébként még mindig folyamatosak a nagy létszámú tüntetések, több tucat halálos áldozattal, amihez hasonló jó pár éve nem volt az országban. Egyesek már Hamaeneit, a legfőbb vallási és állami vezetőt is bírálták, amire korábban szintén nem különösebben volt példa. 

Rovatok