Index Vakbarát Hírportál

13 ezer turistát zárt el a hó Svájcban

2018. január 9., kedd 12:57 | aznap frissítve

Az elmúlt napok rendkívüli havazásai mintegy tizenháromezer turistát zártak el a külvilágtól a svájci Alpokban egy síparadicsomban, Zermatt városánál, írja az MTI.

A délnyugat-svájci Valais kantonban fekvő Zermattban jelenleg mintegy tizenháromezer turista van, a hó miatt sem odajutni, sem a városból kijutni nem lehet, és áramkimaradások vannak, mondta Janine Imesch, egy helyi marketingcég vezetője. A településre vezető utat hétfő reggel lezárták, vonat utoljára este félhatkor érkezett.

Zermattban 13 400 ágy van a turisták számára, ezek közül 7200 szállodákban, 6200 apartmanokban, és mintegy 5500 a helyi lakosok száma. Imesch szerint nem lehet síelni vagy túrázni, nagy a csend, nagyon romantikus a hangulat, nincs pánik.

A hó elzárta Saas-Fee települést is, ahol hétfő éjszaka 30 centiméternyi hó esett, Furggstaldenben pedig 1 méter 10 centi. 

A régióból felderítő repülést terveznek, hogy felmérjék a helyzetet. A svájci sajtó szerint a sár- és hólavinától, kőzuhatagtól tartva számos utat lezártak Valais kantonban. A környéken a legmagasabb szintű lavinariasztás van érvényben.

Rovatok