Index Vakbarát Hírportál

Trump az atomfegyver-menetesítésről tárgyalna Kim Dzsongunnal

2018. január 10., szerda 18:39

Donald Trump biztosította Szöult, hogy amíg Dél- és Észak-Korea párbeszédet folytat, nem indít katonai akciót a kommunista rezsimmel szemben, írja az MTI a dél-koreai elnöki hivatal szerdai közleménye nyomán.

Mun Dzsein hivatala szerint Trump kész megbeszéléseket folytatni az észak-koreai vezetéssel a megfelelő időben, bizonyos feltételek teljesülése esetén, de a részletekről nem derül ki több.

A dél-koreai elnök szerdán telefonon egyeztetett Trumppal, aki a közlemény szerint üdvözölte a két Korea közötti párbeszéd újraindulását, és egyetértett Mun Dzseinnel abban, hogy Washington és Phenjan akár közvetlenül is tárgyalhat a Koreai-félsziget atomfegyver-menetesítéséről.

Trump épp a napokban beszélt arról, hogy feltétlenül tárgyalni akar Kim Dzsongunnal. "Mindenképpen meg kellene tennem. Ezzel egyáltalán nincs gondom" – mondta újságírók kérdésére válaszolva.

Észak- és Dél-Korea jogi szempontból továbbra is háborúban áll egymással, a phenjani és a szöuli kormány képviselői kedden először találkoztak 2015 decembere óta, a tárgyaláson pedig megállapodtak abban, hogy Észak-Korea képviselteti magát a phjongcshangi téli olimpián.

Rovatok