Index Vakbarát Hírportál

A Wikileaks alapítója már ecuadori állampolgár

2018. január 11., csütörtök 21:07

Az ecuadori külügyminisztérium bejelentette, hogy még december 12-én állampolgárságot adtak Julian Assange-nak, a Wikileaks alapítójának, aki öt és fél éve él az ország londoni nagykövetségén, írja a Guardian.

Ecuador állítása szerint ezzel is próbálták megoldani a patthelyzetet. A brit külügyminisztérium a héten jelezte, hogy Ecuador diplomatastátuszt próbált kérni Assange-nak, de ezt elutasították. Ecuadori diplomataként anélkül távozhatott volna az épületből, hogy azonnal őrizetbe vették volna.

Ecuador közvetítő felkérését fontolgatja, mert Assange helyzete emberi szempontból a nagykövetségen tarthatatlan. A külügyminisztérium egyik szóvivője viszont azt mondta, hogy Assange-nak úgy kell elhagynia a nagykövetséget, hogy az igazságszolgáltatás rendelkezésére álljon.

Julian Assange 2012 nyara óta tartózkodik kényszerűen a londoni Knightsbridge-ben, a Harrod's áruház mögötti épületben, miután Svédország egy szexuális erőszak miatt indult büntetőügyben kérte a kiadatását a britektől.

Assange szerint koholt a vád, és mivel nem bízott a svéd igazságszolgáltatás pártatlanságában, valamint tartott tőle, hogy kiadják az USA-nak, amely szerinte politikai okokból üldözi őt a Wikileaks-en megjelent anyagok miatt, a dél-amerikai ország követségére menekült.

Svédországban tavaly ejtették ellene a vádat, azonban ha távozna a követség épületéből, azonnal letartóztatnák, mert amikor oda menekült, megsértette az óvadéki szabályokat.

Egy brit kormányszóvivő szerint Ecuador tisztában van vele, hogy az ügyet egyféleképpen lehet megoldani: ha Julian Assange elhagyja a követséget és bíróság elé áll.

Rovatok