Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a Putyin telkén Kék Osztriga bárt állító svéd rapduót

2018. január 11., csütörtök 18:32

Felmentette a délnyugat-finnországi Aland-szigetek bírósága a Far&Son nevű svéd rapduót, amelynek tagjai a Rendőrakadémiákban látható Kék Osztriga bárt jelképező viskót állítottak fel 2015-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök ottani telkén, tiltakozásul a szerintük homofób orosz törvények ellen.

A bíróság elutasította az orosz fél részéről Frej Larssonnal és Simon Gardenforsszal szembeni vádakat, amelyek szerint jogellenesen építkeztek az orosz elnök nyaralójának területén, írta a Nya Aland helyi lap.

Some wags have opened a Blue Oyster Bar on Vladimir Putin's plot of land on Åland and dressed as gay workmen. Genius pic.twitter.com/CGNkFpPe5V

— Escape To Suomi (@EscapeToSuomi) 2015. szeptember 15.

Frej és Simon 2015-ben a Rendőrakadémia vígjátékban feltűnő melegbárt akarta megidézni a faházzal. Ezután felvételeket készítettek alkotásukról, amelyeket a közösségi médiában megosztottak, beharangozva a bár „megnyitását". Az esetet az alandi orosz konzul jelentette a finn rendőrségnek.

Oroszországban a homoszexualitás 1993-ig bűncselekmény volt, majd 1999-ig elmebetegségként kezelték, írja az MTI. A 2013-ban elfogadott új, melegellenes törvényekkel szigorúan büntethetővé vált a „nem hagyományos szexualitás" kiskorúak előtti propagálása. A törvényt 2013-as életbe lépése óta bírálják a nemzetközi jogvédő szervezetek. A bírálók szerint különösen aggasztó a propaganda homályos definíciója, amely a melegek folyamatos üldözéséhez vezet.

Rovatok