Index Vakbarát Hírportál

Egy amerikai nagykövet felmondott, eddig bírta Trumpot

2018. január 13., szombat 00:14

Az Egyesült Államok panamai nagykövete, John Feeley távozott a pozíciójából, mert úgy érezte, nem tudja tovább szolgálni Donald Trump amerikai elnököt – írja a BBC.

"Arra esküdtem fel, hogy politikamentes módon, hűséggel szolgálom az elnököt és kormányát, még akkor is, ha esetleg nem értek egyet bizonyos döntésekkel. Az utasításaim világossá tették, hogy ha úgy érzem, nem tudom ezt megtenni, a becsületem arra kötelezne, hogy felmondjak. Most jött el ez az idő" – írta felmondólevelében Feeley.

A külügyminisztériumot már decemberben tájékoztatta a döntéséről, vagyis az biztosan nem annak a következménye, hogy Trump a héten állítólag pöcegödör országoknak minősített több, Panamához hasonló gazdasági helyzetű országot.

Feeley karrierdiplomata volt,  szolgálati ideje nagy részében Latin-Amerikával foglalkozott.  Korábban helikopterpilótaként szolgált a  a haditengerészetnél. Március 9-én fogja hivatalosan elhagyni a pozícióját.

Nem ő az első amerikai diplomata, aki az országa politikai irányával kapcsolatos egyet nem értése miatt állt fel. Elizabeth Shackelford, aki a kenyai Nairobiban szolgált az Egyesült Államok Szomáliai missziójában, szintén decemberben mondott fel. Akkor azt írta, azért, mert az országa nem kezeli többé prioritásként az emberi jogokat.

Rovatok