Index Vakbarát Hírportál

Rakétákat telepítettek az oroszok Krímbe

2018. január 13., szombat 13:41

Oroszország újabb S-400-as föld-levegő rakétákat telepített szombaton a Krímbe, írja az MTI orosz hírügynökségek jelentései alapján.

Oroszország 2014-ben foglalta el Ukrajnától és annektálta a félszigetet, amit az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági szankciókkal torolt meg. A térségben azóta is feszült a katonai helyzet, és egy újabb rakétahadosztály telepítése csak növeli ezt - állapítota meg a Reuters. Valószínűleg az orosz lépés arra válasz, hogy Donald Trump amerikai elnök decemberben bejelentette: az Egyesült Államok azt tervezi, hogy megerősíti Ukrajna védelmi képességeit. Erről tisztségviselők kifejtették, hogy egyebek között Javelin típusú harckocsi-elhárító rakéták szállítását jelenti.

Ez már a második orosz hadosztály a Krímben, amely S-400-as légelhárító rakétákkal van felszerelve, az elsőt tavaly tavasszal telepítették Feodoszija kikötővárosnál. Az új hadosztály Szevasztopol mellett fog állomásozni.

Az S-400-as rakétarendszer kevesebb mint öt perc alatt támadó rendszerré alakítható át - idézte az Interfax hírügynökség Viktor Szevosztyanovot, az orosz légierő egyik parancsnokát. Légi célpontok ellen 400 kilométeres körben vethetők be, ballisztikus rakéták ellen 60 kilométeres körben. 2007-ben állították hadrendbe az orosz hadseregnél.

Rovatok