Index Vakbarát Hírportál

Macron a világörökség részévé tenné a bagettet

2018. január 14., vasárnap 20:06

Tavaly decemberben nyilatkozta a francia pékszövetség elnöke, Dominique Anract, hogy világörökséggé nyilváníttatná a ropogós héjú hosszúkás francia kenyeret, a bagettet. A 33 ezer francia pékséget és cukrászdát képviselő szakember szerint ez a “csodálatos” termék az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképe, és helye lenne a világörökségi listán – írta az MTI.

Emmanuel Macron francia elnök pedig most beállt a kezdeményezés mögé, bejelentette, hogy kezdeményezni fogja az ENSZ-ben. hogy ismerjék el, hogy a bagett az egész emberiség legfontosabb kincsei közé tartozik.

És a gulyáslevessel mi lesz?!

A franciák egyébként az olaszok után kapták fel az ötletet, ugyanis az UNESCO decemberben a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) vette fel a világ szellemi örökségének listájára, miután azt 2 millió ember kérte petícióban.

A hagyományos bagettet egyébként 1993 óta védi törvény Franciaországban. Ahhoz, hogy az élelmiszer elnyerje a bagett elnevezést, kizárólag négyféle alapanyagot használhatnak fel az elkészítésekor: búzalisztet, vizet, sót és élesztőt. Tilos fagyasztani és bármilyen tartósítószert hozzáadni.

Rovatok