Index Vakbarát Hírportál

Amnesty: Izrael engedje szabadon a katonáját megütő 16 éves lányt

2018. január 15., hétfő 22:13

A palesztin Ahed Tamími szabadon bocsátását követelte hétfőn az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet. A 16 éves lányt azért vették őrizetbe Izraelben, mert felpofozott egy izraeli katonát.

Az észak-izraeli Ofer katonai bírósága hétfőn döntött arról, hogy fenntartva hatósági őrizetét, nem helyezi szabadlábra Ahed Tamímit. A 16 éves lány ellen 12 pontban emeltek vádat, köztük testi sértés és erőszak szítása miatt. Tamími ügyét szerdán tárgyalják, s leghamarabb majd ekkor dönthetnek szabadon engedéséről.

"Ahed Tamími semmi olyat nem tett, ami indokolhatja egy 16 éves lány folyamatos fogva tartását" - húzta alá közleményében Magdalena Mugrabi, az AI közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatóhelyettese. Az eljárás rávilágít arra, hogy az izraeli hatóságok diszkriminációt alkalmaznak azokkal a palesztin gyerekekkel szemben, akik ki mernek állni a megszálló erők elhúzódó és sokszor brutális elnyomásával szemben - hangsúlyozta a jogvédő. 

Izraeli politikusok szerint Tamími azt akarta kiprovokálni, hogy a katonák erőszakot alkalmazzanak vele szemben. Az izraeli katonai ügyészség emellett az említett videofelvételen elhangzott egyes kijelentései miatt is vádat emelt Tamími ellen. Az ügyészség állítása szerint ugyanis a palesztin lány olyan állításokat tett, amelyek alapján felmerült annak gyanúja, hogy támogatja az izraeli hatóságok tagjai ellen késekkel vagy kövekkel végrehajtott támadásokat és az öngyilkos merényleteket.

Az Ahed Tamímiről készült felvétel egyébként legalább részben azért terjedt el villámgyorsan az interneten, mert a lány hosszú, göndör, vörösesszőke hajzuhatagával, zöldeskék szemével és világos bőrével egyáltalán nem illik abba a képbe, ahogyan a legtöbb ember a palesztinokat elképzeli. A lány egyébként "rutinos" tüntető. A több száz fős Tamími család heti rendszerességgel tart tüntetéseket a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben azóta, hogy az izraeli hadsereg 2009-ben korlátozta a palesztinok hozzáférését a környező földekhez.

Rovatok