Index Vakbarát Hírportál

Kegyelmet kér Auschwitz könyvelője

2018. január 15., hétfő 23:18

2017 decemberében úgy döntött a német alkotmánybíróság, hogy börtönbe kell vonulnia a 2015-ben elítélt, most 96 éves Oskar Gröningnek, aki közvetlenül 300 ezer ember halálában játszhatott szerepet az auschwitzi haláltáborban. Gröning most egészségi állapotára hivatkozva – újra – kegyelmet kért.

A 2015-ös ítélethirdetés óta több szinten is megtámadta a börtönbüntetést Gröning, utoljára decemberben döntött az alkotmánybíróság az ügyében, a börtön mellett. Eddig egészségi állapotára hivatkozva kérte, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia – az alkotmánybírósághoz élethez való jogát sértő büntetés miatt fordult, írja a Reuters.

Az ügyészség szerint viszont az, hogy most kegyelemért folyamodott, nem halaszthatja tovább a négyéves börtönbüntetés letöltésének megkezdését, legfeljebb annak későbbi elengedését jelentheti.

Gröning 1941 és 1943 között szolgált a legnagyobb haláltáborban, ahol 1945-ig 1,2-1,5 millió embert köztük több százezer magyar zsidót öltek meg. Gröning elismerte erkölcsi felelősségét, amit alátámaszt az is, hogy a 80-as években aktívan felszólalt a holokauszttagadókkal szemben, hangsúlyozva, hogy ő látta a borzalmakat.

Rovatok