Index Vakbarát Hírportál

Véres harcok Tripoli repterén: 20 halott, 60 sebesült

2018. január 15., hétfő 23:37

Szélsőségesek csaptak össze a kormányerőkkel hétfőn Líbiában, Tripoli Mitiga  repterén. Legalább húsz halottja és hatvan sebesültje van az elmúlt hónapok legvéresebb összecsapásának. 

A Reuters beszámolója szerint a reggeli órákban kezdődő támadássorozat a 2016-ban alapított, és nemzetközileg elismert Nemzeti Egyetértés Kormányának (GNA) törekvéseit akarja aláásni, akik a főváros stabilizálása mellett szerették volna elérni, hogy a diplomaták is visszatérhessenek Tripoliba.


A GNA szerint a támadók a Daesh (Iszlám Állam szervezete) és az Al Kaida bebörtönzött tagjait akarta kiszabadítani a reptér mellett található börtönből. A fegyvereseket a kormány mellett harcoló Rada nevű különleges alakulat délutánra visszaverte, és csak elvétve lehetett lövéseket hallani. Az alakulat látja el a reptér és a börtön védelmét, és gyakran éri őket támadás olyan terrorista  csoportok által, akiknek a tagjait bebörtönözték. 

A Mitiga reptér egy légitámaszpont Tripoli központjában, ami azután kezdett el nemzetközi járatokat fogadni, hogy 2014-ben a sorozatos támadások miatt használhatatlanná vált a nemzetközi repülőtere. 

Rovatok