Index Vakbarát Hírportál

Mentelmi joga felfüggesztését kérte a csalással gyanúsított cseh kormányfő

2018. január 16., kedd 09:58

Andrej Babis cseh kormányfő kedden bejelentette: kérni fogja a parlamenti alsóházat, hogy vonja meg mentelmi jogát, és adja ki a rendőrségnek, amely büntetőjogi eljárást indított ellene, mert a gyanú szerint visszaélt európai uniós támogatásokkal, írja az MTI.

Andrej Babis a sajtótájékoztatón ismét politikai ügynek nevezte az eljárást, amelyet szerinte azzal a céllal szerveztek meg, hogy eltávolítsák őt a politikából. A Gólyafészek nevű szabadidőközpontről van szó, amelynek építésekor a tulajdonos állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (580 millió forintos) európai uniós támogatáshoz. Az ügyben Jaroslav Faltynek képviselő, Babis pártja, az ANO első alelnöke is érintett, ő is kérni fogja a parlamenttől kiadatását. Az ellenük folyó eljárást éppen képviselői mentelmi joguk miatt függesztették fel.

A képviselőházban délután folytatódik a decemberben megalakult Babis-kormány programnyilatkozatának egy hete megkezdett, majd megszakított vitája, és várhatóan a bizalmi szavazást is megtartják. Szinte biztos, hogy a kisebbségi kormány nem kap bizalmat a testülettől, mert az ANO mozgalmon kívül az összes többi parlamenti párt úgy nyilatkozott, nem támogatja a kormányprogramot. Az elutasítás legfőbb oka éppen a Babis ellen folyó rendőrségi eljárás. "Kérni fogjuk kiadatásunkat. Ennek semmi köze a kormány iránti bizalmi szavazáshoz" - jelentette ki a miniszterelnök.

Senki semmit nem lopott el, nem történt korrupció

- szögezte le Babis, aki szerint a rendőrségnek nincsenek konkrét bizonyítékai arról, hogy törvénysértés történt volna. A Gólyafészek ügyben a rendőrség 11 ember ellen indított büntetőjogi eljárást, köztük van Babis felesége, sógora és első házasságából származó gyermekei is.

Rovatok