Index Vakbarát Hírportál

14 évet kapott a pedofil pópa

2018. január 17., szerda 12:55

Négy évvel az ügy indulása után 14 év fegyházra ítéltek egy pravoszláv papot Oroszországban – írta a Newsru.com. A zárt tárgyalás után hozott elsőfokú ítéletet ellen Gleb Grozovszkij fellebbezett, szerinte valakik hajtóvadászatot folytatnak ellene.

Grozovszkijjal szemben a vádak egy gyermektáboroztatás után merültek fel: eszerint 2009-ben és 2013-ban egy oroszországi és egy görögországi pravoszláv gyerektáborban 8-11 éves lányokat zaklatott szexuálisan. Az orvosi szakvélemény megalapozottnak találta a gyanút. A tárgyalások idején Grozovszkij mellett kiálló csoport is megjelent, a pap családja is felszólalt, kétségbe vonva a tanúk szavahihetőségét.  

A fiatal pap a 2013-ban felmerült vádak miatt Izraelbe menekült, ahol orosz kérésre három évvel később őrizetbe vették is kiadták. 

Az elsőfokú ítélet után az orosz pravoszláv egyház (RPC) nem siet kizárni a soraiból a papot. Az ártatlanság vélelmére hivatkozva ehhez szerintük meg kell várni a jogerős ítéletet.

Grozovszkij szereti a focit

Grozovszkij aktív szerepet vállalt a fiatalok között a hit terjesztésében, vallási irányzatú ifjúsági magazin szerkesztésében is részt vett, televíziós műsorokban is szerepelt. Itt saját családjáról és a hithez való viszonyáról beszél:

Grozovszkij emellett 2013-as elmeneküléséig a szentpétervári Zenit futballklub lelki ügyekben illetékes tanácsadója is volt. 

Rovatok