Index Vakbarát Hírportál

A menekültek és a letartóztatottak nélkül alakult meg a katalán parlament

2018. január 17., szerda 15:38

Szerdán Barcelonában megalakult Katalónia új összetételű parlamentje, amely első ülésén meg is választotta a törvényhozás új, függetlenségpárti elnökét, valamint elnökségét.

A most kezdődő, 12. parlamenti ciklusban a katalán parlament házelnöke Roger Torrent lett, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 38 éves képviselője, aki egyben az eddigi legfiatalabb politikus ezen a poszton. A képviselőt a szavazás második körében választották meg a tisztségre egyszerű többséggel, 65 igen szavazattal a 135 fős törvényhozásban. A politikus leszögezte, "a demokrácián és az együttélésen keresztül" kíván hozzájárulni a katalán társadalom újraegyesítéséhez.

Sokszínű, egymást keresztező identitású társadalom vagyunk, amelynek szorosabbra kell szőni az összetartó szövetét.

Az elbaltázott függetlenségi referendum után felhasadt szöveten láthatólag még mindig nagy lyukak tátonganak, hiszen az új parlamentben több képviselői hely üresen maradt az alakuló ülésen, mivel hárman előzetes letartóztatásban vannak, öten pedig - köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök - Brüsszelben tartózkodnak. Erről a parlament függetlenségi képviselői sárga szalaggal emlékeztek.

A december 21-i parlamenti választások eredményeként a legnagyobb frakciót (36 fő) a győztes Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt alakíthatta meg, amely azonban hiába kapta meg a legtöbb szavazatot, összességében a három függetlenségi párt rendelkezik a képviselői mandátumok többségével (70 fő).

Az alakuló ülés fontos kérdése volt, hogy szavazhatnak-e az előzetes letartóztatásban lévő képviselők, és azok, akik Brüsszelben vannak.  A legfelsőbb bíróság a múlt héten nem emelt kifogást az ellen, hogy az előzetes letartóztatásban lévő három képviselő átruházza szavazati jogát (nem ruházták), de a döntést a parlament elnökségének hatáskörébe utalta - az alakuló ülést levezető korelnökség pedig engedélyezte ezt számukra. 

Az alakuló ülés idejére a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural függetlenségpárti katalán civil szervezet több száz fős megmozdulást szervezett a parlament épületéhez; sokan katalán zászlókkal, és a függetlenséget szimbolizáló csillagos lobogókkal érkeztek. A katalán rendőrség azonban biztonsági okokból lezárta a parlament épülete körüli parkot, a tömeg így csak távolabbról, egy óriáskivetítőről követhette az ülésteremben zajló eseményeket.

(MTI)

(Borítókép:  Az autonómiatörekvéseik miatt bebörtönzött katalán politikusok jelképévé vált sárga szalagokat köt egy férfi a barcelonai Ciudadela Park kerítésére ahol óriáskivetítõn sugározzák a katalán regionális parlament alakuló ülését 2018. január 17-én. - fotó: Marta Pérez / EPA / MTI)

Rovatok