Index Vakbarát Hírportál

Tönkretették a világ egyik legnagyobb olajiparát, most újra támadnak

2018. január 17., szerda 14:50 | aznap frissítve

Támadásokat tervez nigériai olajlétesítmények ellen a következő napokban a Niger-delta Bosszúállói (NDA) nevű fegyveres csoport - tudatta a szervezet a saját honlapján. A rejtélyes csoport nem szokott a levegőbe beszélni, hiszen 2016 márciusi felbukkanása óta több tucat támadást hajtottak végre olajlétesítmények  - elsősorban vezetékek - ellen.

Mostani támadásaink lesznek a legpusztítóbbak, és a multinacionális cégek mélytengeri tevékenységét célozzák meg.

A Niger-delta Bosszúállóinak már van tapasztalatuk a tengeri létesítmények elleni szabotázs területén: 2016-ban kétszer is felrobbantották a Shell transzatlanti vezetékét.

A kormány hiába rendelt el katonai akciót a militáns szervezet ellen (ez volt a Mosolygó Krokodil hadművelet), az NDA akcióinak köszönhetően 2017-re az ország nyersolaj-előállítása a napi 2,2 millió hordóról egymillió hordóra csökkent. Az elmúlt 30 évben ez volt az Afrika legnagyobb olajtermelő országának számító Nigéria legalacsonyabb napi átlaga. A kalózkodással és emberrablással is foglalkozó motorcsónakos bandákról itt olvashat részletesen.

Az NDA azt akarja, hogy az elszegényedett, de az olajbevételek döntő hányadát adó deltavidék nagyobb mértékben részesedjen a nigériai energiaszektor bevételeiből. Nigéria gazdaságának egyik legsúlyosabb problémája, hogy az országban továbbra is komoly gondot okoz a nemzetközi olajmultik által fűtött korrupció.

(MTI)

Rovatok