Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa követeli, hogy szüntessék be az esőerdők kizsákmányolását

2018. január 19., péntek 20:05

Elítélte pénteken az Amazónia őslakos népei ellen gazdasági érdekből folytatott elnyomást Ferenc pápa perui látogatásának első állomásán, ahol dél-amerikai bennszülöttekkel találkozott. A pápa szerint a bennszülött népek "még soha nem voltak akkora veszélyben, mint most", idézte az MTI.

A katolikus egyházfő követelte az amazóniai esőerdő kizsákmányolásának beszüntetését, és azt, hogy az őslakosokat ismerjék el az Amazónia "elsődleges őrzőinek". Az egyházfő szerint alapvető fontosságú, hogy a kormányok és egyéb intézmények a törzseket tekintsék legitim partnereknek a fejlesztési és a természetvédelmi projektekről szóló tárgyalásokat illetően (is).

A pápa "az egyház szívügyének" nevezte az Amazóniát, és hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani az ottani őslakos népek jogait, nyelveit, szokásait és kultúráját.

Élő emléke vagytok annak a küldetésnek, amellyel Isten mindnyájunkat megbízott, ez pedig közös otthonunk védelme

- mondta a tollakkal és gyöngyékszerekkel ékesített őslakos peruiak tömegének Ferenc pápa.

A Coliseo Madre de Diósban (Isten Anyja Csarnokban) tartott találkozón mintegy négyezer őslakos köszöntötte a katolikus egyházfőt egyebek között énekkel és tánccal. A pápa ez után egyenként megjegyezte a különböző bennszülött népek neveit. Végül kijelentette: "annyira vágyott erre a találkozóra", hogy kifejezetten itt akarta folytatni útját Chile után. A csarnokhoz vezető menetén sokan a vatikáni zászló főbb színeiben pompázó, sárga-fehér lufikkal, ujjongva és integetve kísérték az egyházfőt.

Ferenc pápa már perui látogatása előtt is beszélt az Amazónia védelmének szükségességéről. A katolikus egyházfő hétfőn érkezett apostoli látogatásra Chilébe, ahonnan csütörtökön utazott tovább Peruba, ahol vasárnapig fog tartózkodni.

Rovatok