Index Vakbarát Hírportál

Fegyveresek támadták meg az Intercontinental szállodát Kabulban

2018. január 20., szombat 19:16

Fegyveresek megtámadták Kabulban az Intercontinental szállodát szombat este, írta az Independent. Legalább négy fegyveres tartózkodik a szálloda belsejében és tüzelnek a vendégekre.

A támadók a konyhán keresztül jutottak be az épületbe, majd tűzharcba kezdtek a hotel biztonsági embereivel. Az egyik támadót már megölték az afgán biztonsági erőknek és sikerült megtisztítaniuk a földszintet, de a másik három támadó még tovább harcolt a magasabb szinteken.

A kabuli Intercontinentalt - Afganisztán első luxusszállóját - 1969-ben építették fel egy dombtetőn. Korábban is érték támadások annak ellenére, hogy elvileg rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik. Most épp egy IT-konferenciát tartottak, legalább száz vendég volt az épületben a támadás alatt, a fegyveresek pedig őket vették célba. 

Frissítés: Véget ért a kabuli Intercontinental szálloda elleni fegyveres támadás az afgán belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint, írja az MTI vasárnap reggel. A biztonsági erők az összes támadóval végeztek. A merényletben hat civil, köztük egy külföldi nő vesztette életét, állampolgárságát egyelőre nem közölték.

Naszrat Rahimi, a belügyminisztérium egyik szóvivője tájékoztatása szerint heten sebesültek meg a szombat este indított támadásban, amelyet egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalt magára.

A korábbi tájékoztatással szemben nem négy, hanem három merénylő volt, mindhármukkal végeztek a különleges erők, amelyek aztán szobáról szobára vizsgálták át a szállodát.

A hotelből több mint 150 embert, köztük 41 külföldit menekítettek ki, 126-ot még az éjszaka folyamán, a többieket vasárnap reggel - közölte a tárca másik szóvivője, Nadzsíb Danis.

Frissítés 2.: vasárnap a tálibok szóvivője közölte: ők követték el a támadást. "A támadást a mi mudzsáhid harcosaink hajtotta végre, akik vértanúhalált akartak halni" - húzta alá Zabiullah Mudzsáhid tálib szóvivő.

Rovatok