Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz 2025-ben világkiállítás Párizsban

2018. január 22., hétfő 13:41

Edouard Philippe francia miniszterelnök a világkiállítás szervezésével megbízott testület elnökének, Pascal Lamynak írt levelében közölte, Franciaország alapvetően pénzügyi okok miatt visszalépett a 2025-ös világkiállítás megrendezésétől – írja az MTI.

Indoklásában a francia projekt gazdasági modelljének strukturális gyengeségét, valamint a magánvállalatok érdeklődésének elégtelenségét emelte ki. A francia pályázat a párizsi agglomeráció délnyugati részén található Saclay tudományos és technológiai központra épült, a miniszterelnököt azonban aggasztotta, hogy a projekt lemaradásban van, a látogatók száma kevesebb lesz az előrejelzettnél, és a rendezés költségei is meghaladhatják a tervezettet.

A különböző forgatókönyvekben átlag 35-40 millió, maximum 65 millió látogatóval számoltak, a 2015-ös milánói Expót azonban csak mintegy 20 millióan keresték fel. Ha a látogatók száma a milánóihoz hasonlóan alakul, 455 millió és 1,3 milliárd euró közötti veszteséget okozna a világkiállítás megtartása.

Emellett valószínűleg az is szerepet játszott a döntésben, hogy Franciaország rendezi meg 2023-ban a Rögbi Világkupát, 2024-ben pedig a nyári olimpiát.

Franciaország visszalépésével három pályázó küzd a 2025-ös expóért,

A vásárokról döntő Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) november 15-én jelenti be, hogy melyik ország láthatja vendégül a 2025. május 1. és október 31. között megtartandó világkiállítást. A következő, 2020-as esemény egyébként Dubajban lesz majd.

Rovatok