Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztották a Bangladesbe menekült rohingják hazatelepítését

2018. január 22., hétfő 10:48

A dakkai kormány menekültügyi biztosa hétfőn közölte, hogy Banglades elhalasztja a mianmari rohingják hazatelepítésének eredetileg keddre tervezett kezdetét, mert állítólag még nem végezték el teljesen a visszaküldendők összeírását és a lista ellenőrzését – írja az MTI.

A mianmari Arakán államból elmenekült rohingják bangladesi táboraiban feszült a hangulat, nagyon sokan nem akarnak visszatérni, mert úgy gondolják, nem kapják meg a kellő biztonsági garanciákat a mianmari hatóságoktól. A bangladesi hatóságok azt hangoztatják, hogy a visszatelepülésük önkéntes.

Abul Kalam bangladesi kormánybiztos arról nem nyilatkozott hétfőn, hogy meddig halasztották el az intézkedést. A mianmari hatóságok csak annyit mondtak a hírügynökségek szerint, hogy készek az elmenekültek visszafogadására.

Mianmar és Banglades a múlt héten állapodott meg abban, hogy két éven belül hazatelepítik a Bangladesbe menekült muszlim rohingjákat, előtte a két ország még novemberben írt alá egy egyezményt, amelyben kilátásba helyezték a rohingják hazatérésének lehetőségét.

Arakánból 650 ezer rohingja menekült el augusztus óta Bangladesbe a mianmari hadsereg tisztogató műveletei miatt. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a szövetségi államban az etnikai tisztogatás iskolapéldája történt. A területen mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik.

A rohingja menekültek helyzetéről itt olvashat részletesen:

Rovatok