Index Vakbarát Hírportál

Mr. Trump, azt a Van Goghot nem kaphatja meg, de itt van ez az aranyvécé

2018. január 25., csütörtök 23:32

Az amerikai elnökök esetében gyakori szokás, hogy a Fehér Házba kölcsönkérnek egy-egy komolyabb művészeti alkotást, így kapta meg például Kennedy Eugéne Delacroix egyik festményét, Obamáék pedig Mark Rothko és Jasper Johns absztrakt műveit. Donald Trumpnak is volt hasonló kérdése, abból azonban kisebbfajta komédia lett– írja a Washington Post.

Az elnök Van Gogh egyik festményét, a "Tájkép a hóban" című alkotást szerette volna elkérni a New York-i Guggenheim múzeumtól, akik udvariasan elutasították a kérést, helyette viszont felajánlották Trumpnak egy kortárs olasz művész, Maurizio Cattelan egyik művét, egy

18 karátos aranyból készült vécét.

A dolog azért különösen vicces, mert Cattelan "Amerika" névre hallgató alkotása éppen a felső tízezer felfoghatatlan vagyonát hivatott kifigurázni, hiszen teljesen mindegy mit eszik az ember, a vécébe végül úgyis ugyanaz kerül majd. Az ötlet egyébként még Trump elnöksége előtt jött neki, attól azonban nem zárkózott el, hogy az aranyat egyébként imádó mogul ott volt az alkotás inspirálói között.

Trump persze nem biztos, hogy örülni fog a nagylelkű felajánlásnak, nem csak a fent említett okokból, hanem azért sem, mert vállaltan irtózik a baktériumoktól, az egyébként használható vécét pedig egy éven át folyamatosan használták is a Guggenheimben.

Rovatok